Body Remembers Trauma Therapy BRTT®

 

The Body Remembers

Heb je therapieën en praten geprobeerd, maar het brengt je niet verder?

Deze therapie is een diepgaande reis naar bevrijding en verlichting van de last die je al een lange tijd bij je draagt. Wil jij de zware last die je bij je draagt los laten, opnieuw leren hoe je met emoties om kan gaan en ze veilig loslaten?

Ik begeleid je graag!

 

Trauma kan worden gedefinieerd als elke onopgeloste reactie van het autonome zenuwstelsel.

"het gaat om de reactie van het zenuwstelsel op een gebeurtenis, niet de gebeurtenis zelf."

- Peter Levine


Dit ben jij

 

❥ je vindt moeilijk om bepaalde emoties te uiten

❥ je bent klaar om jezelf en je lichaam te bevrijden van onverwerkt trauma

❥ je bent in een burn-out terecht gekomen en zoekt naar alternatieve behandelingen

❥ je wilt verbinding maken met je verloren kinddelen

❥ je valt altijd in hetzelfde patroon op het gebied van relaties, werk, familie e.d.

❥ je bent benieuwd naar de helende kracht van het lichaam


Wat is Body Remembers Trauma Therapy? 

 

De Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is een vorm van lichaamswerk en een natuurlijke manier om te ontladen. Het ontladen van dagelijkse stress, prikkels, emoties, spanning en trauma. In het geval van stress, veranderingen of een traumatische ervaring gebeurt er van alles in het lichaam en kom je in een staat van vluchten-vechten-bevriezen. Deze staat wordt vanuit ons oerbrein, reptilian complex, ingegeven en is ons overlevingsmechanisme.

Wat er maar al te vaak gebeurt is dat we niet weten hoe te verwerken en houden vast; we bevinden ons onbewust in de freeze-staat.

 

Hoe werkt deze techniek?

 

Deze techniek past het herstelmechanisme toe wat ons lichaam helpt om te ontladen. Bij dieren is dit heel normaal. Na een stressmoment schudden ze letterlijk de stress van zich af, maar wij mensen hebben geleerd om alles te onderdrukken. Hierdoor krijgen wij fysieke klachten, omdat stress en spanning in ons lichaam zit opgeslagen.

Via het lichaam ga je op zoek naar opgeslagen trauma in ons zenuwstelsel, waarbij natuurlijke processen zoals schudden en trillen worden gebruikt om te ontladen. Deze processen zijn vertrouwd voor je lichaam en worden vaak gebruikt om spanning te verminderen. Je activeert het natuurlijke reflexmechanisme om spanning los te laten en dat doen we met behulp van de psoas spier.

Ik combineer deze therapie altijd met ademwerk. Tijdens deze reis verkennen we het lichaamsgeheugen op zoek naar opgeslagen spanning, energie en emoties. Dit stelt je in staat diep verborgen emoties, stress en traumatische ervaringen ruimte te geven en op te lossen.

 

Waar helpt het je bij?

Oplossen van onverwerkt trauma

Reduceren van stress en spanning

Loslaten van onverwerkte emoties


Wat is trauma?

Tijdens een sessie kan het zijn dat onverwerkt trauma omhoog komt.

Trauma kan je zijn overkomen tijdens je geboorte, jeugd, ongelukken, operaties, maar ook wanneer je een dierbare hebt verloren, je ouders of jijzelf bent gaan scheiden, of dat jij of een dierbare langdurig ziek bent geweest. In zo'n situatie heb je geen ruimte om het te verwerken, waardoor je in een overlevingsstaat leeft (vluchten-vechten-bevriezen).

 

Trauma heeft bepaalde patronen, overtuigingen en blokkades gecreëerd om jou te beschermen. Als je in het verleden gekwetst bent, zal je ego een perceptie creëren die je beschermt, zodat je die pijn nooit meer hoeft te voelen. Als je bijvoorbeeld werd verteld dat je stil moest zijn en dat je als kind “te veel” was, kreeg je misschien het gevoel dat je je moest inhouden of je moest schamen om iets te zeggen. Je ego creëerde de overtuiging dat het niet veilig is om jezelf te zijn en dat je, om erbij te horen, moet voorkomen dat je je uitspreekt.

 

Je wordt belemmerd door deze patronen, overtuigingen en blokkades en het kan zijn dat je last krijgt van angststoornissen, stress, paniekaanvallen, depressie, burn-out, lichamelijke klachten en etc.

Het kan zijn dat je niet meer weet dat bepaalde gebeurtenissen een traumatisch effect hebben gehad op jou of dat je de gebeurtenissen helemaal niet meer kan herinneren, maar het lichaam herinnert.

 

Ademwerk

"De adem weet hoe hij dieper moet gaan dan de geest."

Ademen lijkt zo eenvoudig. We doen het ongeveer 20.000 keer per dag zonder na te denken, maar tijdens een breathwork sessie kan je jezelf naar een nieuwe staat van bewustzijn brengen. De ademhaling is een krachtig hulpmiddel als je weet hoe je hem moet gebruiken

Het belang van ademen wordt vaak over het hoofd gezien, omdat het automatisch gaat. Als je begrijpt hoe de ademhaling je systeem beïnvloedt, wordt het duidelijk waarom zowel Navy SEAL'S als yogi's de ademhaling intensief trainen.

Tijdens een breathwork sessie geef je jezelf toestemming om op een nieuwe manier met je lichaam te communiceren. Het lichaam begint te openen en je onderbewustzijn begint te spreken. Intense sensaties en gewaarwordingen, maar ook diepgewortelde trauma's en emoties kunnen naar de voorgrond komen.

Ervaar jij een van de onderstaande klachten?

Ervaar jij een van de onderstaande klachten?

Dan is deze sessie geschikt voor jou!

 

 • Hoofdpijn
 • Spierspanning
 • Verkramping
 • Piekeren
 • Somberheid
 • Concentratieproblemen
 • Onzekerheid
 • Bindingsangst
 • Faalangst
 • Burn-out
 • Depressie
 • Slecht functionerend immuunsysteem
 • Moeite met emoties uiten

Contra-indicaties

Val jij onder één van deze categorieën? Dan is ademwerk niet voor jou geschikt. Heb je vragen, stuur me dan gerust een berichtje. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst een arts.

 • Chronische hyperventilatie
 • Aandoeningen aan organen
 • Verslaving drugs en alcohol
 • Ernstige astma. Lichte astma in bespreking
 • Epilepsie (voorgeschiedenis met aanvallen, stuur mij een bericht)
 • Bipolaire stoornis, schizofrenie of een andere psychiatrische aandoening
 • Onlangs een operatie ondergaan
 • Zwanger (zachtere ademsessie mogelijk)

Geef jij jezelf deze transformerende sessie?

De sessie kan veel in beweging brengen en emoties losmaken. Je kan de BRTT los boeken, maar ook combineren met ademwerk en/of cacao. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust en mail en we bespreken wat het beste past bij jouw hulpvraag.

 

BRTT® - 2.5 uur

Liefdevolle investering in jezelf

€ 155,- 

Ook mogelijk om een traject te volgen van drie sessies t.w.v. € 444,-

 

BRTT® & Breathwork - 3.5 uur

Liefdevolle investering in jezelf

€ 225,- 

Ook mogelijk om een traject te volgen van drie sessies t.w.v. € 650,-

 

BRTT® & Cacao - 3 uur

Liefdevolle investering in jezelf

€ 187,55,- 

Ook mogelijk om een traject te volgen van drie sessies t.w.v. € 555,-

 

Houd er rekening mee dat deze therapie geen snelle oplossing biedt, maar een procesgerichte benadering is. Ik raad daarom altijd aan om meerdere sessies te ervaren, zodat je lichaam geleidelijk uit de overlevingsstaat kan komen. Je staat steeds meer open om je emoties toe te laten en echt te ontladen, zodat je ze eindelijk kunt loslaten!

Als je voelt dat een van deze sessies kunnen bijdragen aan jouw leven, aan jóuw stap voorwaarts, dan plan ik graag een afspraak met je in.

 

Referenties

"Voor het eerst een Trauma Release Therapy en Breathwork sessie gedaan. Wat een mega bijzondere ervaring.

Cato stelde mij vanaf het moment dat ik binnenkwam op mijn gemak. Een heel lieve, zachte en warme vrouw, dat voel je meteen.
Ze legt uit hoe de sessie er uit komt te zien, dit doet ze duidelijk en kalm. Er is alle ruimte voor vragen en/of opmerkingen.

De sessie zelf vind ik moeilijk omschrijven. Ik ervaarde een heleboel lichamelijke emoties en sensaties, intens maar tegelijkertijd heel bevrijdend. Sinds het overlijden van mijn moeder merk ik opgeslagen emotie in mijn lijf op, wat ik er helemaal kon laten zijn en eindelijk kon “doorvoelen”. Het lucht op, het geeft mij letterlijk meer ademruimte.

Ik ben Cato erg dankbaar voor deze bijzondere ervaring. Mocht je twijfelen, zou ik het zeker aanraden om eens contact met haar op te nemen voor meer informatie."

- R.

"Ik vond het een hele fijne, bijzondere ervaring! Ik had geen verwachtingen van te voren, maar was wel een beetje bang dat ik heel erg verdrietig zou worden en erin zou blijven hangen. Je geeft vooraf aan de sessie duidelijke uitleg en gaf mij de ruimte er te zijn. Geen aandacht voor andere dingen, maar voor mij.

Ik had geen idee dat mijn lichaam zo zou reageren, maar ik heb het goed kunnen laten gaan omdat het vertrouwd aanvoelde. Je wist ook precies te juiste woorden te zeggen waardoor er best wat getriggerd werd. Doordat je voordoet/ meedoet met o.a. ademen, geluid maken, stompen op de vloer, nodigt dat goed uit en helpt dat heel erg om je te laten gaan en je lichaam toe te staan om zich te openen.

Ik denk regelmatig aan je woorden: je hart houdt van jou! Jij mag er zijn!"

"Lieve Cato, ik wil je nogmaals enorm bedanken voor de BRTT en ademsessie laatst. Ik voelde dat dit de juiste volgende stap was, maar het heeft m'n verwachtingen overtroffen. Ik heb tijdens de sessie een enorm transformatie doorgemaakt; het voelde zo bevrijdend om me over te geven aan m'n lichaam en los te laten wat zo lang vast heeft gezeten. Ik vond het superfijn dat jij me door het proces heel begeleidde. Ik voelde me veilig om me over te geven aan m'n lijf en aan jou en ik vertrouwde je volledig. Je voelde goed aan wat ik nodig had, zei precies de juiste dingen en schreeuwde met me mee om me aan te moedigen om het eruit te laten. Ik voelde me enorm gedragen in het proces.

Na afloop voelde ik heel licht en krachtig; heel anders dan ik had verwacht eigenlijk. Het voelde alsof de sessie ruimte had vrijgemaakt voor m'n inner fire! Ik voelde zo ongelofelijk veel power, maar ook sensuele en creatieve energie. Het leek bijna alsof ik een ander persoon was; de dagen erna had ik ook een beetje moeite met de integratie, maar gelukkig kon ik altijd bij je terecht en hebben we een week later nog even gebeld. M'n leven sinds de sessie is veranderd: ik voel me vrijer dan ooit in m'n lichaam. Ik heb jaren lang last gehad van stuiptrekkingen, maar die heb ik nauwelijks meer (wat echt een wonder is na alles wat ik al heb geprobeerd). Daarnaast heeft m'n nieuwe krachtige houding al voor heel wat veranderingen gezorgd, bijv. op m'n werk.

Ik ben je enorm dankbaar voor dit alles. Je werk is zo ongelofelijk waardevol en ik kan het echt iedereen aanraden. Jij bent echt gemaakt hiervoor. Je bent een supergoede, rustige en krachtige spaceholder en ik weet zeker dat je nog heel veel moois gaat creëren ♥️✨"

L.

"Hi lieve Cato, dank je wel voor gisteren! Het was echt bijzonder, voelde heel natuurlijk hoewel het een compleet nieuwe ervaring was. Ik had het eerlijk gezegd veel dramatischer/chaotischer verwacht en mentaal heel zwaar. Dat voelde het niet, mijn lichaam wist dankzij jouw begeleiding automatisch de weg. Je weet het precies te begeleiden op een manier die heel prettig is, ruimte geeft en vertrouwen. Ik heb echt het idee dat ik steeds meer mijn hele lichaam en gevoel leer kennen en daardoor het verleden en vastgeroest drama steeds meer als vanzelf vervliegt. Zo werkt het echt en jij speelt daar een grote belangrijke rol in! Vind het ook fijn dat we eerder ademsessies hadden gedaan. Daardoor kon ik me heel snel overgeven aan mijn lichaam (terwijl ik een half jaar geleden echt 100% een hoofd op pootjes was) en aan jouw begeleiding. Dat had ik eigenlijk niet van mezelf verwacht. Ben blij dat ik je heb mogen ontmoeten, dank je wel!"

M.

"Cato is a wonderful breath, trauma & mindfulness coach. She integrates her knowledge of these different fields in her sessions. I've followed both 1:1 sessions as well as the group sessions, and each time they bring me into another dimension. We've worked on releasing trauma which was stored in my body (with BRTT and breath work), and also on getting more mindful and relaxed with different meditation and breathing techniques. Cato always knows how to create a safe environment for you, you can feel that she is doing this work with her heart and soul. Thank you so much for your lovely guidance Cato!"

Kim Jautze

"Ik vond het heel fijn hoe ik werd ontvangen bij jou thuis. Ik vond het best spannend, omdat ik niet wist wat ik kon verwachten, maar je legde alles heel duidelijk en rustig uit en nam echt de tijd voor me. Hierdoor ging ik er heel relaxed in. Ook de meditatie van tevoren vond ik heel fijn. Tijdens de trauma release kwam er zoveel los in m’n lichaam, je begeleiding hierin was echt heel fijn. Ik voelde me hierdoor heel veilig om me hierin los te laten gaan. Wat ik voelde tijdens de trauma release is iets wat ik zo lastig onder woorden kan brengen, omdat het zo bijzonder was. Het ging zo diep en ik kon een bepaald deel van mezelf raken, waarvan ik wist dat het ergens zat, maar ik hier zelf niet bij kon komen. Door jouw coaching hierin, kon ik dit gevoel helemaal aangaan en hier ben je echt heel dankbaar voor!! Na de trauma release voelde ik zo’n opluchting, dit was zo bijzonder om mee te maken. Ik vind het echt heel bijzonder wat er is gebeurt en hoe jij dit doet. Nogmaals heel erg bedankt, ik waardeer jou en je werk echt heel erg!"

Loïs vd Ende

Wil jij deze transformerende sessie ervaren?

Klaar om alles ruimte te geven en een nieuwe versie van jezelf te worden?

 

Q & A

Wanneer raad je de ademcoach sessie aan?

Met verbonden ademhaling kom je tot de kern van je spanningen, blokkades en verdrongen emoties. Door je ademhalingspatroon te doorbreken en meer zuurstof op te nemen, ruim je mentale overtuigingen en emotionele blokkades op. Hierdoor komen onbewuste processen naar boven, zodat je oude pijnen kunt doorleven, loslaten en helen. Het resultaat is een heldere geest en emotionele balans.

Het is een manier om opnieuw met emoties te leren omgaan. Een zachte, veilige uitnodiging om het lichaam te openen en te bevrijden van vastgezette energie (emotion = energy in motion). Je leert ermee ademen en ze te voelen. Zodat je in je dagelijkse leven beter voelt en je grenzen leert herkennen. Dit geeft enorm veel kracht en vertrouwen!

Na een ademreis ervaar je een lichter gevoel, meer herderheid en waardevolle inzichten.

 

Wanneer raad je de BRTT & Breathwork sessie aan?

De BRTT biedt een andere benadering. We richten ons op de psoas spier, die diepgewortelde spanningen, emoties en zelfs trauma kan helpen loslaten door trillen en shaken.

Via het lichaam gaan we op zoek naar opgeslagen trauma in ons zenuwstelsel, waarbij natuurlijke processen zoals schudden en trillen worden gebruikt om te ontladen. Deze processen zijn vertrouwd voor je lichaam en worden vaak gebruikt om spanning te verminderen.

Ik combineer deze therapie altijd met ademwerk. Tijdens deze reis verkennen we het lichaamsgeheugen op zoek naar opgeslagen spanning, energie en emoties. Dit stelt je in staat diep verborgen emoties, stress en traumatische ervaringen ruimte te geven en op te lossen.

Kort samengevat, verbonden ademhaling richt zich op het bewust maken en verwerken van onbewuste spanningen en emoties, terwijl BRTT een fysieke aanpak biedt om diepgewortelde spanningen en trauma's los te laten.

Het lichaam weet precies wat het aankan en nodig heeft. Tijdens de sessie eren we het lichaam en dringen we niet aan. Het kan even duren voordat je helemaal in staat bent om te verwerken. Deze sessie is krachtig, maar de effectiviteit hangt af van wat jouw lichaam klaar is om te ervaren. Durf jezelf volledig over te geven aan dit proces?

Verschil Verbonden Adem & BRTT

Zowel de BRTT als de verbonden ademhaling helpen bij het verwerken van onopgeloste emoties, trauma en stress, wat kan leiden tot onverklaarbare klachten.

Verschil tussen ademsessie en BRTT:

Verbonden Ademhaling:
- Werkt op onbewust niveau.
- Brengt je naar de kern van spanningen, blokkades, patronen en verdrongen emoties.
- Nodigt je uit om je ademhalingspatronen te doorbreken en meer zuurstof op te nemen.
- Helpt bij het opruimen van mentale overtuigingen en emotionele blokkades.
- Maakt onbewuste processen zichtbaar, zodat je oude pijnen kunt doorleven en loslaten.
- Resultaat: helderheid van geest en emotionele balans.

Body Remembers Trauma Therapy (BRTT):
- Lichaamsgerichte therapie voor het loslaten van opgeslagen stress, emoties en trauma.
- Geen noodzaak om diep te graven in levensverhalen of emoties.
- Werkt met de psoas spier, die diepe spanningen en trauma’s loslaat door trillen en schudden.
- Aanbevolen voor diepgewortelde angst, stress of trauma.
- Bevrijdt opgeslagen trauma uit het lichaam en zenuwstelsel.

Samengevat, de verbonden ademhaling richt zich op het bewust maken en verwerken/loslaten van onbewuste spanningen en emoties, terwijl BRTT een fysieke aanpak biedt voor het loslaten van diepgewortelde spanningen en trauma’s.