3 tips voor meer verbinding en innerlijke rust

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 13:44

“Waar zie je jezelf over 5 jaar?” was een vraag die ik niet durfde te beantwoorden. Vooruitkijken was mijn grootste angst. Ik stopte de vraag snel terug het onbekende in en ging door met leven. Het onbekende was namelijk onveilig en dus een plek die ik moest vermijden, maakte ik mijzelf wijs. Het veilige wilde ik niet verlaten, waardoor ik letterlijk stil stond. Dit was een van mijn gedachtepatronen, die elke dag een grote rol speelde in mijn leven. Deze rol weerhield mij van groeien en maakte mij onzeker. Ik wilde meer zelfliefde en -acceptatie voelen, maar dit patroon was zo krachtig dat ik in onzekerheid bleef leven en geen stap vooruit maakte.

 

Het is makkelijk om het onbekende volledig voor onszelf af te sluiten. Dit doen wij door middel van:

  • De automatische piloot blijven volgen;
  • Continu afleiding zoeken en vluchten;
  • Luisteren naar en aannemen wat het ego je te zeggen heeft.

 

**Wat ik bedoel met het ego:

Van jongs af zijn we laagje voor laagje geworden/gecreëerd tot wie we nu zijn. In feite is deze identiteit een verzameling van informatie uit onze kindertijd, die we onbewust nastreven. Een programmering van denkprocessen, overtuigingen, reacties, emoties en patronen. Door de jaren heen is ons verstand zo krachtig geworden, dat we zijn gaan luisteren naar deze stem en we onszelf daarmee zijn gaan identificeren. De een is zich hier bewust van en de ander niet. 

 

Eckhart Tolle citeert in zijn boek "De Kracht van het Nu" de identificaties met het ego/verstand:

"De meest voorkomende identificaties van het ego zijn die met bezit, het werk dat je doet, sociale status en erkenning, kennis en opleiding, lichamelijke verschijning, speciale vermogens, relaties, geschiedenis van jezelf en je familie, geloof en vaak ook politieke, nationalistische, raciale, religieuze en andere collectieve identificaties. Maar jij bent niets van dat alles."

 

Het verstand, het ik-zuchtige, het ego wilt niet veranderen en houdt zich vast aan het verleden. Wij zijn hier onbewust aan gehecht en zijn vergeten dat er meer is dan alleen het verstand. We zijn als het ware vergeten dat we ook kunnen leven vanuit ons hart en ons onderbuikgevoel. We luisteren niet meer naar onszelf. In de spirituele ontwikkeling is de bron onder alle lagen van het ego je 'Innerlijke Zelf'. Hiermee wil ik niet zeggen dat het verstand iets slechts is en we het volledig los moeten laten. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het van belang is om je bewust te worden van de dingen waar jij je mee identificeert en hoe jij tegen jezelf praat. Je zorgt er dan voor dat het ego niet meer de baas is over je leven en je beter kan luisteren naar je intuïtie, gevoel of Innerlijke Zelf.

 

Het ego helpt je daarnaast wel met dagelijkse bezigheden. Denk aan: boodschappen doen, agenda beheer, projecten op werk en dergelijke. Dit zijn bezigheden die nodig zijn om in leven te blijven. Het is dan de kunst om het ego bewust toe te passen om deze bezigheden door te laten gaan en het ego daarna weer los te laten. 

 

"Een zinvol leven is een leven dat menselijkheid en spiritualiteit ontwikkelt, en de blik gericht houdt op het ware wezen van de mens. Dat is licht als een vlinder, zuiver als geestelijk vuur, maar het raakt vaak overdekt door de zwaarte van materiële belangen en gedachten. Daartoe is zuivering nodig, door naastenliefde en dienst. Dan onthult zich de straling van de oorspronkelijke, innerlijke mens."

- Peter Huijs 

 

Er is meer dan alleen het verstand en dat is je 'Innerlijke Zelf', zoals ik boven benoemd heb. Het onveilige pad geeft licht als je het gaat bewandelen en het is oké om bang te zijn. Als je deze weg bewandelt, zal je merken dat er iemand is die jou ondersteunt en liefde geeft. Die iemand, dat ben jij! Jij die los staat van alle onzekere, negatieve gedachten en patronen.

 

Verlang jij ook zo naar haar/hem?

In 2019 begon ik dit te lezen van anderen en was er een gevoel van ongeloof en onrust. Ik kon mij niet voorstellen dat de gedachten in mijn hoofd niet echt van mij waren, dat er een manier was om afstand te nemen van deze realiteit en er dus een verbinding te vinden was met mijn Innerlijke Zelf.

Het is normaal om ongeloof en onrust te ervaren als je bewuster wordt. Ook dit is een automatische bescherming van het ego. 

 

Hierbij 3 tips die mij hebben geholpen om bewust te worden van het ego, deze te accepteren en die mij nu helpen om steeds dichter bij mijn Innerlijke Zelf te komen:

 

  1. Vind de stilte. Ik doe dit met behulp van mediteren. Elke dag weer opnieuw. Maak het jezelf niet ingewikkeld en begin met 5 minuten. Het mediteren is ook een leerproces en zal in het begin veel onrust en ongemak creëren. Verleng je meditaties wanneer het goed voelt en forceer niets. De kunst is om niet te streven, maar gewoon te zijn en je bewustzijn te observeren.

 

“Awareness allows us to get outside of our mind and observe it in action.” – Dan Brule

 

  1. Stop met oordelen. Oordelen doen wij mensen de hele dag door. Het is goed/slecht, zwart/wit, lelijk/mooi en ga zo maar door. Wees je maar eens bewust van de oordelende gedachten die je hebt en de oordelende opmerkingen die je dagelijks hoort van anderen. Wist je dat oordelen voor onrust zorgt in je innerlijke geest? Oordelen verbreekt de verbinding tussen jou en je innerlijke vrede. Deze verbinding staat voor Puur & Zuiver Bewustzijn – de stille ruimte tussen gedachten. Maar hoe kan je nou het beste stoppen? Dit kan door in de ochtend een intentie te zetten. Deze intentie is “Ik ga vandaag niet oordelen”. Mocht het je in het begin niet lukken om de hele dag niet te oordelen, begin dan bijvoorbeeld met 2 uur en als dit gelukt is, verleng je de niet-oordelende periodes.

 

“Niets bedriegt ons meer dan ons oordeel.” – Leonardo da Vinci

 

  1. Wees dankbaar voor alles en iedereen om je heen. Net zoals mediteren en niet oordelen, kan je meer dankbaar zijn ook leren. Schrijf elke ochtend of avond 10 dingen op waar je dankbaar voor bent en doorvoel dit ook écht. Op een gegeven moment zal je gaan merken dat de woorden haar werk gaan doen, je anders naar bepaalde dingen gaat kijken en je meer geluk voelt.

 

“When I started counting my blessings, my whole life turned around.” – Willie Nelson

 

 

Transformeren

Uit mijn ervaring is het toepassen van de bovenstaande drie punten een verrijking. Ik sta open voor nieuwe kansen en durf ook echt het onbekende in te gaan. De gedachten die mij tegen proberen te houden, heb ik durven aankijken en kunnen loskoppelen van mijn Zijn. Het kan anders dan hoe het altijd is geweest.

 

Het onbekende in gaan = loslaten = overgave = transformeren.

 

Ik heb meer vertrouwen in mijn proces en weet dat ik er mag zijn. Door te geloven, los te laten en te Zijn. 

 

Liefs,

Cato 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.